سازمان عدالت و آزادی ایران اسلامی با صدور بیانیهای ضمن بیان دغدغههای محیط زیستی و ضرورت اقدام فوری برای حل این مشکلات، نسبت به ایجاد بی اعتمادی میان کنشگران محیط زیستی و حاکمیت هشدار داد. متن کامل بیانیه به شرح زیر است:
محیط زیست بستری برای زیست انسان و موجودات زنده در این کره خاکی است و حفظ و نگهداری آن به منظور تداوم حیات، امری است که فراتر از شعارهای مکرر و زندگی روزمره اقتصادی، اجتماعی و سیاسی، اهمیتی دوچندان مییابد و وظیفهای خطیر بر دوش دغدغه مندان این عرصه میگذارد.
با گسترش تواناییهای انسانی برای پیشرفت و توسعه در طی دو سده گذشته به نظر میرسد مدت زمان مدیدی مسائل محیط زیستی نادیده انگاشته شده و تنها در چند دهه اخیر است که پس از مشاهده تخریبهای بوم زیست و اثرات مستقیم و غیرمستقیم آن بر زندگی بشر اهمیتی دوباره یافت. این مهم، با همکاریهای گسترده بینالمللی، ملی و محلی در سطح حکومتها و ملتها ظهور نموده و در همین راستا جامعه جهانی توافقها و کنوانسیونهایی نظیر توافقنامه اقلیمی پاریس ۲۰۱۵ یا پیمان کیوتو را در دستور کار خود قرار داده است. شگفت آنکه پیچیدگیها و چالشهای پیش روی محیط زیست چنان گسترده و وسیع است که حتی این توافقها نیز در حل معضلات پیش رو و قانع کردن بعضی از حکومتها در اصلاح مسیرهای نادرست خویش کافی به نظر نمیرسند.
بدیهی است در چنین شرایطی مردم و به خصوص کنشگران مدنی و پژوهشگران و استادان حوزه محیط زیست در عرصه جهانی در طی این سالها گامهایی اساسی در جهت آگاهیرسانی به دولتها و ملتها و عواقب ناشی از نادیده انگاشتن تخریب زیستگاه داشتهاند و اگر دغدغههای ذهنی و عملی این قشر نبود، نابودکردن طبیعت با شدت بیشتری صورت میگرفت.
ایران به عنوان بخشی از جامعه جهانی، از این تغییرات و چالشهای محیط زیستی مصون نبوده و شوربختانه یکی از کشورها در سطح جهانی است که از این آسیبها رنجی دوچندان میبرد. اگرچه راه حلی یک روزه و ساده برای این مهم متصور نخواهد بود، اما به نظر میرسد نیازی فوری به نقشه راهی برای برون رفت از این چالشها که دیگر چالش نبوده و تبدیل به بحرانهای بزرگ و بسی خطرناک شدهاند، احساس میشود. ابر بحرانهایی نظیر خشکسالی و مسئله کمبود آب، بهرهکشی از جنگلها و عرصههای منابع طبیعی، ریزگردها، انقراض گونهها و … که نیاز به همکاری تمام عناصر مشارکت کننده در اجتماع را میطلبد. جامعه مدنی ایران در کنار ارکان حکومت میتوانند دست در دست هم با حس مسئولیتپذیری که بیش از هر زمان دیگری برای حفظ کشور نیاز است با برنامهای بلندمدت بر این مشکلات چیره شوند.
علاوه بر بحرانهای اخیر، چند ماهی است که شماری از کنشگران مدنی در حوزه محیط زیست در مظان اتهاماتی نظیر جاسوسی، تخریب محیط زیست و عناوین دیگر قرار گرفتهاند. بدیهی است، تداوم بازداشت این فعالان بدون محاکمه در دادگاههای صالحه و ایجاد فضای امنیتی و واهمه و ترس، اعتماد بین حکومت و مردم را خدشه دار کرده و دلسوزان وطن را محافظهکار و مردد میکند.
سازمان عدالت و آزادی ایران اسلامی از قوه قضاییه میخواهد با توجه به گذشت چندماه از بازداشت، و نیز اعلام نظر وزارت اطلاعات، هر چه سریعتر اقدامات لازم را به منظور برگزاری دادگاهی عادلانه و شفاف فراهم آورد.
سازمان عدالت و آزادی ایران اسلامی ضمن بزرگداشت روز جهانی و هفته محیط زیست از همگان میخواهد تا درکنار هم براساس نقشه راه، بدون فرار از مسئولیتپذیری، وظایف خویش را در قبال زیست بومی به نام ایران انجام دهیم و از طرح اتهامات بیپایه و غیر مستند بپرهیزیم. تلاشی همگانی بدون ایجاد مشارکتِ تمام عناصر فعال اجتماعی میسر نخواهد بود و زیر ساخت این همکاری بیش از هرچیز، حس اعتماد است. گسلهای محیط زیستیِ پیش رو در کشور بسیار خطرناک هستند و اقدام فوری در حل خردمندانه آنها وظیفهای همگانی است. امید است با ایجاد فضایی آزاد و اعتمادساز، اقدامات لازم را برای حفظ محیط زیست سازماندهی کنیم و از ایجاد بحرانهایی جدید بپرهیزیم.
سازمان عدالت و آزادی ایران اسلامی
۱۸خرداد ۱۳۹۷