در دو دوره قبل مجلس شاهد حضور زنانی بودیم که یا ایده، طرح و اندیشهای در حوزه مربوط به زنان نداشتند یا در برابر لوایحی مانند لایحه خانواده که موجب ضربه زدن به جایگاه زنان میشد اعتراضی نمیکردند.
این دوره تعداد بانوانی که کرسیهای مجلس را به خود اختصاص دادند امیدوار کننده بود اما بیش از کمیت، کیفیت حضور مهم است که برخواسته از اندیشه و دغدغه این زنان در حوزههای مختلف اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی، سیاسی و… میباشد که میتواند جایگاه زنان از سوی نمایندگان زن مجلس را بازسازی کند.
ناهید تاج الدین که از لیست امید اصفهان همراه با زنان همفکر خود از شهرهای دیگر پا به عرصه نمایندگی گذاشته است سال اول نمایندگی خود در مجلس شورای اسلامی را تجربه میکند او که بر حمایت اصولی از زنان سرپرست خانوار تاکید دارد معتقد است که برای حل مشکلات بانوان، خودِ بانوان باید وارد صحنه شوند و مطالباتشان را پیگیری کنند.
تاج الدین که نگاهش به حوزه مسائل مختلف نه یک نگاه جنسیتی که نگاهی شایسته سالارانه است میپرسد آیا حق اصفهان نیست که یک مدیر کل زن توانمند داشته باشد؟ آیا ما حتی یک خانم شایسته در کل استان اصفهان نداریم؟
به گزارش ایسنا منطقه اصفهان آنچه در ادامه میخوانید مصاحبه ناهید تاج الدین منتخب حوزه انتخابیه اصفهان و عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی و نایب رییس فراکسیون بانوان مجلس دهم در بازدید از ایسنا است:
نایب رییس فراکسیون بانوان مجلس دهم و عضو هیئت رییسه کمیسیون اجتماعی مجلس در توضیح چرایی انتخاب این کمیسیون با وجود انتخابهای فراوانی که در آغاز فعالیت تقنینیش پیش روی او قرار داشته اظهار کرد: با توجه به تخصصی که در حوزه مباحث بالینی و بهداشت داشتم در ابتدا تصمیم به عضویت در کمیسیون بهداشت و درمان مجلس گرفتم حتی در فراکسیون زنان مجلس دهم هم قرار شد اعضا در سایر کمیسیونهای تخصصی توزیع نقش نمایند، اما در نهایت بنا به دلایلی عضویت در کمیسیون اجتماعی را پذیرفتم تا از این طریق مسیری برای حل معضلات اجتماعی حوزه انتخابیه خود مهیا کنم .
وی افزود: از طرفی با رویکردی آینده پژوه معتقدم مرکز ثقل معضلات آینده بر مسائل اجتماعی استوار است و در کنار تحول نظام سلامت نیاز فوری داریم تحول نظام اجتماعی و نوعی بازآفرینی اجتماعی را نیز در دستور کار قرار دهیم .
تاج الدین با تاکید بر اینکه معضلات اجتماعی در اصفهانِ ما حتی با وجود ساختار سنتی حاکم غلیظتر از سایر نقاط نیز است، اضافه کرد: این معضلات البته به لحاظ کمی اندک نیست، اما من نه فقط به واسطه نوع جنسیت خود بلکه به دلیل حساسیت بیش از پیش مشکلات اجتماعی در حوزه زنان و همچنین عمق تخریب و تأثیر این معضلات بر جامعه بیشترین تمرکز خود را به رفع مشکلات در این بخش معطوف ساختهام چرا که زنان شالوده نظام تربیتی و خانواده هستند و آسیبهای آنان کل جامعه را تحت الشعاع قرار میدهد .
نگاهم به مسائل نه جنسیتی که شایسته سالارانه است
نماینده اصفهان با اظهار امیدواری نسبت به استفاده از ظرفیتهای فراکسیون بانوان مجلس دهم در مسیر حل مشکلات اجتماعی موجود، خاطرنشان کرد: مشکلات اندک نیست و نمیشود انتظار وقوع معجزه و حل یک باره همه آنها را داشت، اما امید ما برای ورود منطقی به این چالشها استفاده از توان متخصصان امر در همه حوزههای اجتماعی است. ما تلاش میکنیم تسهیلات و خدمات ممکن و مناسب را به منظور توانمندسازی هر چه بیشتر زنان سرپرست خانوار در اختیار آنها قرار دهیم و معضلات پیش روی آنها را تعدیل کنیم.

وی با تاکید بر اینکه قرار نیست با نگاهی جنسیتی به مسائل نگاه کند، ادامه داد: به هر حال تقدیر این گونه رقم خورده است که به عنوان یک خانم در جایگاه نمایندگی شهر و استان اصفهان قرار گیرم و از این بابت خوشحال نیز هستم؛ نگاهم به حوزه مسائل مختلف البته نه یک نگاه جنسیتی که نگاهی شایسته سالارانه است؛ انصافاً شهر و استان ما از وجود زنان توانمند و شایستهای بهره میبرد که هر یک میتوانند اثرگذارتر در عرصههای مختلف ظاهر شوند و برای حل مشکلات مختلف چاره اندیشی کنند.
وی ادامه داد: زنان ما از مشروطه تاکنون برای احقاق حقوق خود و یافتن جایگاه واقعی خویش همواره تلاش کردهاند و متاسفانه به نتیجه مطلوب نیز نرسیدهاند، همانگونه که در ایام انتخابات هم گفتم فصل تاریخی مشارکت زنان در امور فرا رسیده و باید از ظرفیتهای بسیار این نیمه از جامعه نیز استفاده کنیم.
زنان تنها گوشه کوچکی از مجلس را تشکیل میدهند
عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه جایگاههای زنان نسبت به گذشته بهبود یافته است، اما ایده آل نیست، خاطرنشان کرد: هنوز راه بسیاری باقی است؛ من برای بهبود شرایط زنان کشورم تلاش میکنم چرا که امید خانمهای ما به ما است؛ در ماههای پس از انتخابات هفتم اسفند هر کجا که میرویم این سخن را میشنویم که تعداد خانمهای مجلس این بار خیلی بیشتر است؛ این موضوع بیش از واقعیت موجود نشان داده میشود در صورتی که همین تعداد خانم تنها گوشه کوچکی از مجلس را به خود اختصاص دادهاند و شاید حتی نتوانند آن گونه که مطلوب و میل خود و جامعه است در حوزه زنان فعال و کوشا از پتانسیلهای خود استفاده کنند.
بسیاری از نمایندگان مرد تعامل خوبی با فراکسیون زنان دارند
تاج الدین به وجود نمایندگان مرد در مجلس که با نگاه باز به مباحث حوزه زنان مینگرند و حامی طرحهای زنان مجلس هستند اشاره و تصریح کرد: آقایانی هم هستند که با دیدی باز و به دور از تنگ نظری به مسائل حوزه زنان نگاه میکنند و با فراکسیون بانوان مجلس کمال همراهی و هم فکری را نیز دارند و ما نیز در موقعیتهای مختلف از این آقایان خواهش میکنیم که موضوعات مرتبط با زنان را تا رسیدن به نتیجه پیگیری کنند.
برای رفع مشکلات زنان، زنان وارد صحنه شوند
وی درباره راهکارهای خود برای ساماندهی مشکلات حوزه زنان اظهار کرد: به هر حال ما خانمها باید از یک نقطهای تلاش خود را آغاز کنیم. این که مادام دست روی دست بگذاریم و به پیشنهاد دادن بسنده کنیم مشکلی از مشکلات جامعه زنان ما کم نمیکند. جامعه ایران از تعداد زنان راه یافته به مجلس دهم و حوزههای فعالیت هر یک آگاه است و ناگفته پیدا است که هر بانوی نمایندهای که دغدغه کمک و فعالیت در حوزه زنان را داشته باشد نه تنها در این بخش فعال ظاهر شده و به برقراری لینکهای مؤثر با سایر نهادها، گروهها و دستگاهها اقدام میکند بلکه از پیشنهادات کارآ و اثر بخش صاحب نظران نیز به عنوان چراغ راهی مطمئن استفاده خواهد کرد.
نایب رییس فراکسیون بانوان مجلس دهم اضافه کرد: در بخش معضلات و مشکلات بخش بانوان تلاش ما برقراری تعامل مناسب با معاونت زنان و خانواده ریاست جمهوری و نهادهای مرتبط بوده است. تعداد زنان صاحب اندیشه و قدرت در مجلس و جامعه اندک است و ما برای پیشبرد امور ناچار به ایستادن در کنار یکدیگر هستیم.
آیا یک خانم شایسته در کل استان اصفهان نداریم؟!

عضو کمیسیون اجتماعی مجلس دهم با انتقاد از عدم حضور زنان در پستهای تصمیم ساز در استان اصفهان تصریح کرد: ۵۰ درصد جمعیت جامعه ما را زنان تشکیل میدهند، اما به تعداد انگشتان یک دست نیز زنان کرسیهای تصمیم ساز و تصمیمگیر شهر و استان اصفهان را در اختیار ندارند. ما زنان اصفهانی بودیم که شیرمردان لایق، مدیر و مدیری را نه فقط برای اصفهان بلکه کشور متولد و تربیت کردیم.
تاج الدین در پاسخ به این پرسش که”برنامه شما برای ورود زنان به عرصههای تصمیم ساز استان چیست؟” گفت: به عنوان نایب رییس فراکسیون بانوان مجلس دهم جلسات همفکری متعددی را با وزرای کابینه تدبیر و امید تشکیل داده و از آنها برای حضور پویاتر زنان در پستهای مدیریتی کمک خواستهام. آیا حق اصفهان نیست که یک مدیر کل زن توانمند داشته باشد؟ آیا ما حتی یک خانم شایسته در کل استان اصفهان نداریم؟
نماینده مردم اصفهان در مجلس افزود: اگر واقعاً بانوی توانمندی وجود ندارد که هیچ مشکلی نیست! اما این خواهش از وزرا شده که اگر پس از جست و جوهای دقیق گزینههای مطلوب با توان مدیریتی بالا به آنها معرفی شد در پستهای مختلف از آنها استفاده شود.
زنان با حفظ ارزشها میتوانند از تمامی حقوق شهروندی خود بهرهمند شوند
عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی درباره محدودیت دوچرخه سواری بانوان در اصفهان با وجود آزادی اختیار انجام این ورزش در سایر استانها تنها راه حل ممکن برای رفع این چالش را مشار کت زنان در بستر سازی فرهنگی مورد نیاز دانست و تصریح کرد: در مدت اخیر بانوان دوچرخه سواری را به چشم دیدهام که با حفظ پوشش اسلامی و بدون هیچ گونه ایرادی در سطح شهر دوچرخه سواری میکنند. اگر ما خانمها خودمان ثابت کنیم که زنان نیز میتوانند با رعایت موازین شرعی و عرفی به ورزشهایی چون دوچرخهسواری بپردازند شاید بشود به پذیرش این فرهنگ در جامعه امیدوار بود.
وی ادامه داد: از جمله طرحهای در دست اجرا برای رفع این چالش میتوان به تأسیس و راه اندازی یک پارک ویژه مجهز به پیست دوچرخه سواری برای بانوان با همکاری شهرداری اشاره کرد، اما فراهم سازی شرایط در بستر جامعه تنها نیازمند فرهنگ سازی لازم آن هم به دست خود بانوان است. توسعه فرهنگ دوچرخه سواری در جامعه نه تنها به تقویت سلامت جسمی افراد بلکه به کاهش آلودگی هوا نیز کمک خواهد کرد.
قرار نیست معجزهای اتفاق بیفتد
عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: بیشترین تاکید امروز ما تعدیل مشکلات پیش روی زنان سرپرست خانوار است. این قشر به شدت نیازمند ساماندهی شرایط هستند.
تاج الدین به آمارهای تکان دهنده مدیر کل بهزیستی استان اصفهان درباره وضعیت زنان سرپرست خانوار اشاره و اظهار کرد: مدیر کل بهزیستی استان اصفهان در جلسه مشترک اخیر خود با نمایندگان اصفهان آمارهای تکان دهندهای را از وضعیت زنان سرپرست خانوار استان اصفهان عنوان کرد، به عنوان مثال گفته شد که اگر در گذشته زنان مسن یا بدون فرزند بخش عمده این زنان را در استان اصفهان تشکیل میدادند، اما اخیراً و به تدریج سن زنان آسیب پذیر اجتماعی تا مرز ۲۰ سال کاهش یافته و این زنان عمدتاً صاحب یک یا دو فرزند نیز هستند.
تاج الدین ادامه داد: نگاه ما به زنان سرپرست خانوار توانمندسازی آنها در همه ابعاد و زمینهها از جمله علمی، فکری و اقتصادی است، با این حال باید دید که تا چه میزان میتوان این اهداف را در عمل به مرحله اجرا گذاشت.
وی به تلاشهای فراکسیون زنان برای ارایه حمایتهای حقوقی مطلوب از زنان سرپرست خانوار اشاره و خاطرنشان کرد: این فراکسیون همه توان خود را به کار گرفت تا اگر نمیتواند همه زنان را مشمول بندهای برنامه ششم توسعه کند. دست کم سهمی مجزا برای زنان سرپرست خانوار در این برنامه لحاظ کند. جدا از این اقدام طرحهای حمایتی دیگری نیز با مشارکت معاون زنان و خانواده رییس جمهور در دست تهیه است تا پس از تکمیل به صحن علنی مجلس ارائه شود.
نایب رییس فراکسیون بانوان مجلس دهم با تاکید دوباره بر این نکته که قرار نیست معجزهای اتفاق بیفتد در عین حال تصریح کرد: انصافاً میگویم که شرایط روز به روز در حال بهتر شدن است. زنان ایرانی در مقایسه با زنان سایر کشورها در وضع نامساعدی قرار ندارند. در هر حال تعداد بانوان مجلس دهم نسبت به ادوار گذشته افزایش یافته و امید است تا با همدلی و همراهی همه آنها و مدد و همفکری وزرا بتوان گامهای موثرتری برداشت.

نگاه فراکسیون زنان به لایحه کاهش ساعت کاری زنان
وی با اشاره به لایحه کاهش ساعت کاری زنان و نگاه فراکسیون زنان به مصوبه مجلس نهم در این زمینه گفت: رویکرد برخی از اعضای فراکسیون زنان و همچنین برخی اعضای کمیسیون اجتماعی به این لایحه نگاه مثبتی نبود. این لایحه به دنبال خدمت رسانی به زنان شاغل جامعه است، اما ممکن است امنیت شغلی زنان و فرصتهای شغلی آنان را با مشکلاتی مواجه سازد. کمیسیون اجتماعی مجلس بر این باور است که اجرای این مصوبه برای بانوان محدودیتزا است و حتی موجب دور شدن آنها از فضای کسب و کار هم خواهد شد. با این حال این لایحه مصوب مجلس نهم است و عملاً مجلس دهم اجازه دخل و تصرف چندانی در محتوای آن ندارد؛ کلیت این طرح به تصویب رسیده و اکنون نیز مجلس تنها مجاز به اصلاح مواردی از این لایحه است که پس از بررسی شورای نگهبان دوباره به کمیسیون اعاده شده است.
نایب رییس فراکسیون بانوان مجلس دهم در مورد وجود تبعیضهای قانونی بر سر ورود زنان صاحب سرمایه به شاهراه تولید، اقتصادو اشتغال پویا گفت: شرایط برای زنان و مردان به یک میزان مشابه است با این وجود میشود تسهیلات ویژهای را برای زنان در این راه قائل شد و حمایت های حقوقی و قانونی ویژهای را برای آنها انجام داد.
اضمحلال کروموزوم y عامل ژنتیک تغییر رفتار مردان
عضو هیئت رییسه کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی و مدرس دانشگاه در رشته ژنتیک با اشاره به فرضیه اضمحلال کروموزوم Y در انسان مذکر و احتمال تأثیر نسبی این پدیده بر تغییر رفتار اجتماعی مردم اظهار کرد: بحث از بین رفتن کروموزوم Y به معنی از بین رفتن جنس مذکر در گونه انسان نیست چرا که قائل بودن به این پیش فرض یعنی پذیرفتن انقراض بشر و چنین چیزی ممکن نیست. در حقیقت اصل این فرضیه معتقد به کوچک شدن روز به روز این کروموزوم در سیر تکاملی انسان مذکر است. این در حالی است که تعیین جنسیت تنها بر عهده یکی از ژن های این کروموزوم کوچک است. این نظریه بیان می کند که در طول سالهای پیش رو احتمالاً ژن تعیین جنسیت به کروموزوم دیگری منتقل شده و کروموزوم اضمحلال یافته y که ژن تولید صفاتی خاص در مردان را عهده دار است نیز به کلی از نقشه ژنتیکی مردان حذف می شود.
وی گفت: معضلات اجتماعی مربوط به مردان در جامعه امروز ایران بسیار چشمگیرتر از گذشته شده است، مقایسه ویژگی های رفتاری و خلق و خوی مردان نسل دیروز و امروز به روشنی خط قرمز مشخصی را میان این دو ترسیم کرده و این سؤال را در ذهن ایجاد میکند که این اتفاق چرا رخ داده است؟ آیا در این پیشامد تأثیر موضوعات ژنتیکی پر رنگتر بوده یا عوامل محیطی؟ به اعتقاد من هر دو این عوامل در کنار یکدیگر موجب شده تا امروز شاهد تغییر رفتار ۳۶۰ درجهای مردان نسبت به گذشته باشیم!
معضل امروز جامعه نوعی هنجارپریشی است
تاج الدین در خصوص اولویتهای مباحث مربوط به جوانان اضافه کرد: معضلات و ناهنجاریهای اجتماعی معلولی چند فاکتوری است که هم تحت تأثیر عوامل ژنتیکی قرار دارد و هم عوامل محیطی؛ در تغییرات ژنتیکی نمیتوان چندان دخل و تصرفی صورت داد، اما عوامل محیطی را با فرهنگ سازی میتوان تا اندازه ای کنترل کرد. در حال حاضر جوان ایرانی در موقعیتی قرار گرفته که افعال منفی میشنود. به او می گویند “نرو”، “نکن”، “انجام نده” در گوشش میگویند سیگار بد است، قلیان مضر است، اعتیاد خوب نیست؛ بله اینها خوب نیست؛ قبول؛ اما در ذهنش سؤال دیگری شکل میگیرد که پس اگر قرار است همه این کارها را انجام ندهد پس دقیقاً باید چه کاری را انجام بدهد؟ ما چه جایگزینی را برای انتخابهای او فراهم کردهایم؛ چه بسترهایی را پیش روی او قرار دادهایم تا او سالم زندگی کرده و سالم رشد کند؟

وی در همین خصوص افزود: چقدر هنجارسازی کردهایم؟ هنجارهای سابق ما چقدر توانستهاند پاسخگوی انتظارات جوانان باشد ؟ معضل امروز نوعی هنجارپریشی است یعنی درست جاهایی که هنجارهای تعریف شده پاسخگوی انتظار جامعه جوان نیست، این هنجارپریشی منجر به ایجاد حفرههای اجتماعی شده که نمود آن را در زیرزمینی شدن همه چیز از موسیقی و میهمانی گرفته تا زیست اجتماعی زیرزمینی یک نسل …
وی در پاسخ به این پرسش که جایگزینهای پیشنهادی شما برای جوانان چیست، خاطرنشان کرد، مطالبات حوزه جوانان و معضلات این عرصه بسیار گسترده است. سعی ما این است برای تدوین راهکارهای مناسب از متخصصین امر در حوزههای مختلف اجتماعی استفاده کنیم. به همین جهت کارگروههای مختلفی را برای پرداختن به مشکلات حوزه انتخابیه تشکیل دادهام؛ در این کارگروهها برنامه های پیش رو به بحث گذاشته میشود و راهکارها به چالش کشیده میشود و بعد از چکش کاری و ارایه طریق مورد پیگیری قرار خواهد گرفت. به اعتقاد بنده با بهره گیری از دانش متخصصین است که میتوان برای مشکلات موجود راهکار موثر یافت.
نماینده مردم اصفهان در مجلس در توضیح سهم زنان از این اتاق های فکر گفت: در میان کارگروههای مختلف، کمیته مجزا و ویژهای نیز برای بانوان در نظر گرفته شده است تا به مدد اعضای خبره و متخصص مسائل مرتبط با زنان مورد توجه و عنایت ویژه قرار گیرد. همچنین کمیتههای دیگری به شکل زیر شاخه در ذیل این کارگروهها فعال خواهند بود تا موضوعات اولویت بندی شده را مورد بررسی قرار دهند.
وی در عین حال ارتباط خود با سمنهای فعال در حوزه زنان را نیزخوب ارزیابی و خاطرنشان کرد: با برخی NGO ها ارتباط هایی برقرار شده است، اما ترجیح ما این بود که به جای اقدام موردی و منفعل در برقراری ارتباط با تشکلهای فعال در حوزه زنان، از توان دفتر امور زنان استانداری اصفهان در این راه استفاده کنیم؛ به هر حال دوستان نیمی از این مسیر را پیمودهاند و موفق به ایجاد ارتباطات موفقی با سمنهای فعال در بخش زنان شدهاند.

مشکلات استان اصفهان و اولویت رفع آنها
تاج الدین درباره مشکلات استان اصفهان و اولویت رفع آنها، گفت: مشکل آب یکی از عمدهترین چالشهایی است که مدتها است به معضل اصلی حوزه انتخابیه اصفهان به ویژه در نواحی شرقی تبدیل شده و بیشترین تعداد جلسات ما نیز حول این محور تشکیل میشود.
وی افزود: اهمیت این مساله از نگاه من تا آنجا بود که کمیته ویژه شرق اصفهان را با حضور فعالان بومی این منطقه تشکیل دادم تا پیگیری مسائل و مشکلات مردم این ناحیه انسجام و سرعت بیشتری یابد. در هر حال مشکلات موجود فراوان است و ناچار باید مسائل را بر اساس اولویتبندی مناطق با کمک متخصصین مورد توجه و پیگیری قرار دهیم.
لیست امید پشتوانهای گرم؛ احزاب یاران همراه
وی با بیان اینکه به عنوان منتخب لیست امید از ظرفیتهای احزاب برای رفع مشکلات استان استفاده میکنم، اظهار کرد: بنده که وارد عرصه تقنینی کشور شدم نماینده مستقلی نبودهام. با لیست امید به مجلس راه یافتم و از حمایت و پشتوانه بزرگی برخوردارم. معتقدم که اگر این پشتوانه و پتانسیل عظیم در کنار من نباشند پیشبرد امور بسیار دشوار خواهد بود.